Din Naprapat Helsingborg / Rehab & Performance
Ängelholmsvägen 27, Helsingborg
0723 75 65 68 / 0709 82 07 84

Del 1. Kroppens primära system för stabilisering under rörelse och Varför det är så viktig när vi utsätts för olika typer av belastningar?

16/05/2018

För att få en god förståelse av hur kroppen fungerar när vi rör oss måste vi först förstår hur kroppen fungerar när den blir utsatt för olika typer av belastningar eller påfrestningar.

 

Vi har två primära system i kroppen när de kommer till stabilisering. Man brukar kalla dessa två system för den inre och yttre enheten. Idag kommer vi prata om den inre enheten och varför den är en viktig faktor vid rörelse och träning.

Den inre enheten har som uppgift att skapa segmentell stabilisering av både ryggrad och SI-leder. På så sätt innebär detta att den inre enheten ska se till att varje ländryggskota blir stabiliserad.

Det krävs väldigt lite kontraktionskraft från detta system för att skapa stabilitet när detta system fungerar optimalt. Då detta är en uthållig muskulatur som behärskar att jobba under lång tid utan att bli uttröttad.

 

Denna inre enheten består av våra djupa bålmuskler / core:

– M. Transversus abdominis (djupa tvära bukmuskulaturen)

– De bakre fibrerna av M.obliquus interna (inre sneda bukmuskulaturen)

– Bäckenbotten

– Diafragma (muskel som styr andning)

– M. Multifidus, M. Longisimus och M. Iliocostalis (den del som är belägen i ländryggen).

 

När de kommer till koordination av detta inre system så är detta kritiskt för att skapa stabilitet. Det är mycket viktigare att den INRE enheten har förmågan som krävs för att aktiveras INNAN de större musklerna utför en rörelse (yttre enheten), än att den inre enheten är stark.

Studier visar på att en aktiv och fungerande inre enhet aktiverar M. Transversus 30 millisekunder innan en armrörelse och 100 millisekunder innan en benrörelse.

 

Vad sker när vi får en aktivering av den inre enheten?

Om vi har en inre fungerande enhet ska den alltid aktiveras FÖRE en rörelse tas ut av de muskler som tillhör den yttre enheten.

När M. Transversus och M. Multifidus aktiveras kommer naveln dras in mot ryggraden eftersom att M. Transversus fiber är horisontella. Detta bidrar till en inåt rörelse av bukväggen och skapar en kompression mot de inre organen.

Kompressionen av de inre organen skapar ett uppåtgående tryck längs ryggraden som aktiverar M. Diafragma och ett nedåtgående tryck längs ryggraden som aktiverar bäckenbotten.

När aktiveringen sker samtidigt av den inre enheten skapas en effektiv stabilisering av ryggraden.

Funktionell träning kräver att den inre och yttre enheten jobbar ihop som medarbetare.

Detta resulterar i att kroppen och lederna kan stabiliseras maximalt. Kroppen kommer kunna utföra rörelser med optimal kraft och energiåtgång samt att skaderisken minskar.

Därav är det av stor vikt att hitta, aktivera samt träna upp detta inre system separat för att kunna få ett optimalt buktryck i sin övriga träning.